اتصالات برنجی و مراحل تولید آن


آلیاژ برنج چه ویژگی‌هایی دارد؟

برای تولید آلیاژ برنج از مس، روی و عناصر دیگر به مقدار کم استفاده می‌شود. این آلیاژ به دلیل خواص و ویژگی‌های خود از آلیاژهای پرمصرف است و در تولید قطعات و اتصالات زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در رابطه با خواص فیزیکی و خصوصیات این آلیاژ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

 

قطعات برنجی و کاربرد آنها

قطعات برنجی با استفاده از آلیاژ برنج ساخته می‌شوند. این آلیاژ به دلیل برخورداری از ویژگی‌های خاصی همچون عدم تغییر رنگ و مقاومت بالا نسبت به سایش و خوردگی، در ساخت قطعات مختلفی از جمله قطعات آب و گاز استفاده می‌گردد. قطعات برنجی آب و گاز هر کدام در شیرآلات مخصوص خود کاربرد دارند و نمیتوانند به جای هم مورد استفاده قرار بگیرند. دلیل این قضیه هم به نشت گاز برمی‌گردد. در صورتی که قطعات آب به جای گاز استفاده شوند، ممکن است باعث آسیب‌های جبران ناپذیر زیادی شود. به طور کلی کیفیت کلیه قطعات برنجی آب و گاز باید بالا باشد تا جلوی بسیاری از خطرات گرفته شود.

 

انواع قطعات برنجی برای گاز

همانطور که متوجه شدیم قطعات برنجی آب و گاز با هم تفاوت داشته و هر کدام باید در جای مناسب خود استفاده شوند. قطعات برنجی مخصوص گازرسانی شامل انواع مختلفی هستند. اگر بخواهیم این قطعات را دسته‌بندی کنیم، شامل ۴ گروه زیر می‌شوند.:

  • قطعات و اتصالات برنجی گازرسانی
  • شیر دستی لوازم گازسوز
  • شیر ربع گرد در انواع مختلف
  • شیر کنترل لوازم گازسوز چندکاره
  • ذوب شمش روی: شمش روی آلیاژ مورد نیاز جهت تهیه قطعه نهایی را دارد. در این مرحله شمش تهیه شده در کوره‌های مخصوص با دمای بالای هزار درجه سانتیگراد ذوب می‌شود.
  • استفاده از ماشین دایکست: برای تولید قطعات برنجی آب و گاز به روش دایکست، از ماشین دایکست استفاده می‌شود. شمش روی ذوب شده در این دستگاه ریخته می‌شود تا در قالب‌های دیگر همچون قالب پرلاتور شیرآلات قرار بگیرد.
  • تزریق روی در قالب: در مرحله بعدی با اعمال فشار پرس، مذاب در داخل قالب‌ها فشرده شده و مورد پرس قرار می‌گیرد. در این قالب‌ها همواره آبی در جریان است که پس از ریختن مذاب باعث می‌شود تا مذاب شروع به انجماد کرده و قطعه نهایی را تولید نماید.
  • تریم کردن قطعه: تریم کردن به معنای متوازن‌سازی است. زمانی که قطعه تولیدی سرد شود، توسط سیستم پران از درون قالب جدا می‌گردد. در این مرحله بخش‌های اضافی قطعه همچون گلویی از روی آن جدا شده و قطعه آماده مرحله بعد می‌شود.
  • ماشین‌کاری: در مرحله پایانی قطعه مورد ماشین‌کاری قرار می‌گیرد. این به خاطر این است که قطعاتی که به روش ریخته‌گری تولید می‌شوند، مشکلاتی همچون ناصافی و ناهمگونی سطح دارند. برای همین مورد ماشین‌کاری قرار می‌گیرند تا کاملا صاف شده و به اندازه مورد نظر درآیند. یادتان باشد که دقیق و اندازه بودن قطعات برنجی آب و گاز بسیار مهم است و بر روی کیفیت نهایی کار تاثیر زیادی دارد. از این رو مرحله ماشین‌کاری باید با دقت بالایی انجام شود.
  • شیر گاز برنجی چیست؟

    شیر گازی از شیرآلات کاربردی است که جهت قطع و وصل کردن جریان گاز استفاده می‌شود. این شیرها با استفاده از متریال مختلفی همچون چدن، فولاد و برنج قابل ساخت هستند. شیرهای برنجی به دلیل کیفیت بالا و قیمت مناسب، از پرکاربردترین شیرهای گازی محسوب می‌شوند.

    شیر گازی برنجی به صورت صفر و یک کار می‌کند. این یعنی جریان یا کاملا باز و یا کاملا بسته است. این عمل به واسطه توپی که در بدنه شیر موجود است، انجام می‌شود. توپی در مسیر جریان قرار گرفته و سبب بسته شدن آن می‌شود.

     

 

 

نظری نیست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    مشاوره تلفنی